Oświadczenie z Dnia 30.07.2021r.

nagłówek firmówki

Powiatowe Centrum Zdrowia sp. z o. o. z siedzibą w Opolu Lubelskim informuje, iż w związku ze zgłoszonym Spółce podejrzeniem nieudzielenia pomocy pacjentowi w dniu 22 lipca 2021 r. przez personel medyczny Spółki, Zarząd Powiatowego Centrum Zdrowia sp. z o. o. powołał komisję wewnętrzną, której zadaniem jest wnikliwe zbadanie i wyjaśnienie tej sprawy.

Równocześnie Spółka informuje, że w przypadku stwierdzenia jakichkolwiek zaniedbań lub nieprawidłowości w postępowaniu personelu medycznego Spółki, Zarząd Spółki podejmie wszelkie dopuszczalne działania (zgodnie z obowiązującymi przepisami) celem wyciągnięcia adekwatnych konsekwencji wobec osób, które tych zaniedbań lub nieprawidłowości się dopuściły.

Dalsze działania w tej sprawie Spółka będzie podejmowała zgodnie z obowiązującymi przepisami, po zakończeniu prowadzonego postępowania wewnętrznego oraz w zależności od okoliczności ustalonych w toku tego postępowania. Jednocześnie Spółka będzie w pełni współpracowała z podmiotami i organami uprawnionymi na podstawie obowiązujących przepisów do wyjaśnienia okoliczności przedmiotowego zdarzenia.

Zarząd Powiatowego Centrum Zdrowia sp. z o. o. składa wyrazy głębokiego współczucia Rodzinie Zmarłego.